reklam ajansı iletişim teknikleri


Reklam Ajansı Süreçleri

Reklam Ajansı

Reklam ajansı dünya çapında iki yüz yıldır olan bir sektördür fakat bunca yıldır var olmasına karşı reklamcılık ve reklam ajansları hakkında maalesef ki piyasalarda çok bilgi kirlilikleri vardır. Artık reklam üreten işletmeler ya da matbaalar bile kendilerini ajans olarak adlandırır hale geldi. Fakat gerçek anlamda reklam ajanslığı sadece materyal üretip basmaktan tabii ki çok daha kapsam gerektiren bir alandır.

Reklam ajansları bir şirketin veya markanın bilinirliğini, gerekçesiyle gelirini artırmak için yapılan çalışmalardaki en önemli iş ortaklığıdır. Reklam ajansı gerektiğinde ön pazar araştırmasından, sonuç raporlamaya kadar geçen bütün süreyi kontrol ederek markanın büyümesine katkı sağlar.

Reklam ajanslarının 4 temel hizmeti vardır;

– Pazarlama konusunda müşterilerine tavsiye vermek,

– İletişim konusunda müşterileri bilgilendirmek ve onlara tavsiyelerde e gereksinimlerde bulunmak,

– Reklamların tv-sinema afiş, radyo ve benzeri gibi kanallar aracılığıyla oluşan medya yoluyla yayılmasına neden olmak,

– Müşterilerin ismine karşın reklam çalışmalarını yayımlayacak olan medya kuruluşlarıyla uygun bir biçimdeki fiyatlarda pazarlık etmek ve anlaşma sağlamak.

Reklam Ajansları İçin Bilinmesi Gerekenler

Reklam ajanslarının farklı ve detaylı iş tanımına geçmeden önce, reklam ajansı tanımı yapılırken dikkate alınması gereken bazı önemli nitelikler vardır ve bunlardan şöyle bahsedelim. Öncelikle reklam ajansları firmalar ve şirketlerin ulaşmak istedikleri potansiyel müşteriler arasında ki görev üstlenen kuruluşlardandır. Reklam ajansının yayın-medya unsurlarından bağımsız olarak faaliyet göstermesi ortaya daha başarılı işlerin çıkmasına neden olmaktadır. Genellikle reklam ajanslarının kadroları oluşturulurken çok temiz davranılmalıdır. Reklam ajansları yaptıkları çalışmalarda müşterilerinin işlerini direkt etkileyebileceği için her aşamasında kararların çok dikkatli bir şekilde ve uzman kişilerce alınması gerekmektedir.

Her zaman müşteri ismine çalışıp, müşteri ismime iş yapan reklam ajansı, aynı zamanda reklamların oluşumundan kontrol edilmelerine kadar her açılardan sorumludur.

Reklam Ajanslarının İş Tanımı

Reklam ajanslarının iş tanımını genel olarak yapacak olursanız; reklam ajansı şirketlerin kullandıkları iletişim tekniklerinin sağlanmasından başlayarak, işletmeler ismine yaratıcı tasarımları üreterek bu tasarımların uygulanmasına neden olan bütünleşmiş bir tanıtım hizmeti sunan kuruluşlardandır. Reklam ajansının işi, işletme profilinin ve işletmelerin malilerden oluşan alt yapılarından başlayarak, farklı tasarımların oluşturulmasını sağlamak ve bu tasarımların yayımlanacakları tanıtım aracına uygulanmasını kontrol etmektedir.

Reklam ajansı büyüklüğü ve kapasiteleri de üstlenecekleri işler için oldukça çok önemli etmenlerdir. Bütün reklam ajanslarının her türlü reklam kampanyalarını yürütemeyeceği bellidir. Örnek verecek olursak büyük çaplı bir işletmenin reklam işlerini yürütmesi için işlerini yeniden büyük çaplı ajanslara vermek istemektedir. Bunun nedeni, böyle büyük firmaların ürünleri için bir tanıtım tasarımı hazırlamadan önce, geniş çaplı bir ön pazar araştırması yapılması gerekir böylelikle küçük bütçeli ajanslar için bu çok olanaklı bir durum olmayabilir.

Büyük ajanslar ürünün pazardaki yerini ve doğru hedef bireylerini belirlemek ismi ile sokak anketleri ve piyasa araştırma firmalarının raporlarına kadar birden çok farklı kaynaktan yararlanır. Bunlardan elde edilen veriler ajansların stratejik planlama bölümlerinden geçerek belki en önemli bölümlerinden biri olan kreatif tasarlama ekiplerine gelir. Bu ekipler reklamın baş kaynaklarını oluşturan metin yazılarını ya da sloganlarını hazırlar bir biçimdedir. Bu ekiple birlikte, grafik tasarım ekibi de reklamın görsel açıdan zenginleştirilmesini yani fazlalaşmasını ve dikkat çekici hale getirilmesini sağlamaktadır. Bu noktadan sonra bir imalata bakar. Bu noktada ortaya tabela, dijital baskı matbaa ve benzeri gibi imalat şirketleri ortaya girerek reklamın somut malzemelerini oluşturur. Daha sonra bu reklam kampanyalarından elde edilen geri dönüşümlerin bir raporunu hazırlamak reklam ajanslarının bir diğer görevlerindendir.

 

Kategoriler



Author
acwistanbulCopywriter
Makalemizi Paylaşabilirsiniz