reklam ajansı


Reklam Ajansı Çalışma Aşamaları

Reklam ajansı, iletişim tekniğini hazırlar, etkileyici tasarımlar oluşturur ve bunların uygulamasını takip eder. Reklam ajansları bütünleşmiş tanıtım hizmetleri sunan kurumlardır. Şirketin profilini ve mali altyapısını çıkartan reklam ajansları, kampanya çalışmalarını başlatır. Bu kampanya çalışmaları çoğunlukla bilgisayar destekli olarak gerçekleşir. Bununla birlikte grafik tasarımlar, kullanılacak olan tanıtım aracına uygulanır ve böylelikle yayınlanacak olan tanıtım hazır hale getirilir. Reklam ajansının çalışma aşamaları çok merak edilir.

Bahsettiğimiz tüm aşamalar, uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir. Reklam ajanslarının amacı ise markaların çıkarları doğrultusunda onlara hizmet etmektir. Bir markanın daha ilk çıkışından itibaren takibe başlar ve o markanın zirveye çıkması adına çalışmalar başlatır. Bunun için yaratıcı tasarımlar üretir ve o markayı farklı kılabilecek çalışmalar başlatır. Ayrıca reklam ajansları o markanın güzel bir çıkış sergilemesi için pazar araştırmalarında da bulunur.

Reklam ajanslarının bazıları kendilerinde fotoğraf ve film çekimlerini barındırmaktadır. Bununla alakalı bünyelerinde pazarlama ekibi, multimedya hizmetleri, halkla ilişkiler vb. tarzı bölümler reklam ajansına bağlı olarak bulabilmektedir. Reklam ajansları bu sektörün hangi alanlarında çalışmaktadır? diye soracak olursanız bunun cevabını aşağıda madde madde yanıtlayacağız.

  • Günüzmüzde matbaalarda reklam ajansları gibi çalışmalar yürütmektedir. Afiş, dergi, kitap, el ilanı, gazete, insert vb. baskılarını gerçekleştirmektedirler. Tabiki de bir reklam ajansı gibi bunların uygulamasını gerçekleştiremezler.
  • Ofset baskı üstünde çalışmalarda bulunan reklam ajansları: Afiş, katalog, dergi vb. tasarımları matbaaları kullanarak gerçekleştirirler
  • Promosyon alanında faaliyet gösteren reklam ajansları: Çoğunlukla firmayı tanıtmak adına, yine promosyon ürün hazırlayıp, piyasaya dağıtımını sağlamaktadır. Bardak, rozet, kalem, ajanda vb. gibi ürünler promosyon ürünlerine örnek olabilirler.
  • Açık hava tanıtım ajansları; çoğunlukla dijital baskı çeşitlerini kullanırlar ve dijital ajanslar olarak da adlandırılmaktadırlar. Tabela, bilboard, afiş vb. araçlar için tasarım üretip bunların uygulanmasına olanak sağlarlar.
  • İnternet Reklam Ajansları; e-mail tanıtımları, tıklama başı maliyet çalışmaları, pop up tanıtımları, banner, içerik sponsorlukları, gösterim başına ve satış ortaklıkları tarzı bölümleri kullanarak hizmet vermektedirler.

Tabiki de tüm bu saydığımız ajanslar kendi alanları doğrultusunda çalışıp, başka mecraları kullanmazlar. Bunları bir kenara koyacak olursak, tam entegre reklam ajansları da bulunmaktadır. Bunların sayısı bir hayli düşükte olsa yukarıda saydığımız tüm alanları tek bir isim altında bünyesine katıp tüm bu alanlar için hizmet vermektedirler. Bu hususta firmayı bu işin içine karıştırmazlar ve bahsettiğimiz tüm mecraları kullanarak, bu sektörün her alanında hizmet verebilmektedirler.

Bu biçimde gerçekleştirilen kapsamlı kampanyalara örnek verecek olursak, aklımıza ilk olarak seçim zamanlarında, siyasi partilerin tanıtım kampanyaları gelmektedir. Siyasi partiler bu tip tanıtımları entegre reklam ajanslarına vermektedirler. Çünkü entegre reklam ajanslar her alanda ve mecrada hizmet verebilmektedir. Söz konusu olan ajans siyasi partinin istediği tüm mecralarda hizmet veremese de bir başka ajansla ortaklık yapıp bu sorunun hemen üstesinden gelebilir.

 

Kategoriler



Author
acwistanbulCopywriter
Makalemizi Paylaşabilirsiniz