web yazılım


Web Yazılım Nedir?

Web yazılım konusu özellikle internet kullanıcılarının oldukça merak ettiği bir konudur. İnternet kullanıcılarının tek bir tıkla girebildikleri internet sitelerinin nasıl yapıldığını merak etmektedir. Bu bu bağlamda web yazılım yapılırken ki aşamalar iki temel başlık altında toplanır.

Kullanıcının Görebildiği (User İnterface)

Birinci aşamada internet kullanıcıları tarayıcıdan diledikleri sunucudan istediği siteyi çağırır. Bu çağırdığı sitenin logosunu, tasarımını ve içeriğini rahatlıkla görür. İşte bu internet kullanıcısın görebildiği aşamadır.

Kullanıcının Göremediği

İkinci aşama ise internet kullanıcısının tarayıcıdan çağırdığı sitenin göremediği bölümlerden oluşmaktadır. Bu aşama, kullanıcının tarayıcıdan çağırdığı siteyi rahat ve zorlanmadan kullanabilmesi ve bununla birlikte istediği içeriye güvenli bir şekilde ulaşması amaçlanmıştır. Bu aşamaya bahsettiğimiz web sitesinin beyni diyebiliriz.

Web sitesine giriş yaptıktan sonra, kullanıcının bahsettiğimiz tüm bu göremediği bölümler çok ciddi bir denetim ve kontrollerden geçmektedir. İnternetin ilk olarak yaygınlaşması sürecinde web siteleri çeşitli protokoller aracılığı ile kullanıcıların hizmetine sunuluyordu. Bahsettiğimiz dönemde kullanıcıdan herhangi bir bilgi girilmesi istenmediği için, siteler sade ve basit görünmekteydi. Fakat daha sonrasında internet çok daha yaygınlaştı ve web siteleri de bu bağlamda kendini oldukça fazla geliştirdi. Şu an günümüzde bankacılık ve e-ticaret gibi alanlar mevcuttur. Bununla birlikte ise sosyal medya gibi platformlar ortaya çıkmıştır. Dikkat ederseniz bahsettiğimiz tüm bu platformlara girmek için belirli bilgiler vermeniz gerekmektedir. Mesela internet bankacılığından yararlanmak için ad, soyad, telefon numarası, T.C kimlik numarası ve adres gibi bilgileri girmek zorundasınız. İşte bu aşamada web yazılım dediğimiz olay devreye girmiş ve bu bilgilerin güvenliğini sağlamak adına çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.

HTML

HTML olarak adlandırılan web yazılımı diğer yazılımlara göre basit ve kullanımı kolaydır. Bu tarz web yazılım kullanılan sitelerde, site sahibi, kullanıcıya neyi, nerede göstermek istiyorsa kullanıcı o bilgi site sahibinin görmesini istediği şekilde görür. Kullanıcının siteye herhangi bir ekleme yapması ise imkansızdır.

Net , ASP, PHP, Java Script, Flash vb. web yazılımları

Bu tip web yazılımlarının çıkış amacı HTML yazılımı ile hazırlanmış web sitelerine çeşitli özellikler katmaktır. Mesela, bir site sahibi kullanıcıların görüşünü ve önerilerini almak istiyor. Bu bağlamda başlıktaki yazılım dillerini kullanarak bu görüş ve önerileri öğrenebilir. Bu sayede ise site sahibi kullanıcıların neredeyse imkansız olan veri tabanına bilgileri kaydetmiş olur. Günümüzde ise yukarıda bahsettiğimiz bankacılık siteleri, e-ticaret ve sosyal paylaşım sitelerinin kullanılması adına bu yazılım dilleri kullanılmaktadır. Ancak bu yazılım dilleri vasıtasıyla bu tarz siteleri kullanmak mümkün olabilmektedir.

 

 

 

 

 

Kategoriler




Author
acwistanbulCopywriter
Makalemizi Paylaşabilirsiniz