Tabi, tabi; ne var ki sosyal medyada, sizin çocuk yapar.

Aman dikkat karıştırmayın. Özellikle de kendi sayfalarının yönetimini yapmayı uzman bir sosyal medya ajansıyla çalışmaya tercih eden işletmeler, firmalar siz karıştırmayın. Sosyal medya kullanıcısı olmak başka bir şey, sosyal medya uzmanı olmak çok başka bir şey. Kısacası genelde zannedildiği gibi bir akıllı telefon sahibi olmak sosyal medya uzmanı olmak için yeterli bir özellik değil. Ama biliyoruz ki biz ne dersek diyelim ben halimden memnunum bizim yeğen, dayı, abla ya da sekreter çözüyor o işleri diyen birçok firma olacaktır. Olsun biz size yine de birkaç tavsiye verelim ki en azından emeğinizin bir yere kadar karşılığı olsun.

Öncelikle firmanız için bir pazarlama stratejisi belirlemeniz ve bu doğrultuda bir sosyal medya planlaması yapmanız şart. Yani en basit anlamıyla hedef kitlenizi belirlememiş ve onla nasıl konuşacağınız kararlaştırmamışsanız hem zaman hem para hem de bütçe kaybedeceğiniz hemen hemen kesindir. Doğru olan her mecrada değil bulunmanız gereken mecralarda ve o mecralara uygun bir dilde iletişim yapmanızdır.

Şöyle sektörümdekilere bakayım, onlar ne yaptıysa aynısını yapayım, hazır yapılmışları varken emeğe saygı duyayım onların noktasından virgülüne ilham alayım gibi düşünceleriniz varsa hemen vazgeçin. Milyonlarca firmanın yer aldığı sosyal medya platformlarında, firmanıza özgü reklam iletişimlerinizi özgün şekilde gerçekleştirmediğiniz; paylaşımlarınız sadece ürün ve tanıtım faaliyetleri üzerinden yürüttüğünüz sürece takipçiler açısından fark edilmeyi beklemeniz tam anlamıyla bir Polyannacılık olacaktır. Kısacası kreatif, interaktif ve kamuoyuna duyarlı iletişimler gerçekleştirmelisiniz. Yani sadece ürün fotoğrafı çekip paylaşmak sizi bir yere götürmez sayın firma yetkilisi.

Bu efsaneden lütfen vazgeçin herhangi bir kısa yol yok. Milyar dolarlık logaritmaların denetlediği sistemleri 300 – 500 tl vererek satın aldığınız takipçilerle kandıramazsınız. Etkileşimi olmayan takipçinin, ne sayfanıza ne de markanıza bir katkısı olmaz. Onun yerine paylaşımlarınızdaki dilbilgisine dikkat ederek, kullanıcılara daha profesyonel gözükür; kreatif özgün içerikler üretir; içeriklerinizde doğru hashtagler kullanır ve takipçi yorumlarına interaktif şekilde cevap vererek onlara kendilerini özel hissettirirseniz; markanızı bugünden yarına olmasa da iletişim yatırımınıza değecek noktalara taşıyabilirsiniz. Ama bize sorarsanız; siz işi bir bilene, yani bize bırakın. Siz işinizi biz işimiz yapalım. Ne de olsa her işte olduğu, gibi sosyal medyada da liyakat önemli.  

Kategoriler




Author
Ceyhun YeşilyurtCopywriter
Makalemizi Paylaşabilirsiniz