http; dijital dünyanın vizesi

http duymayan yoktur herhalde. Hani şu adres çubuğunda her adresine başına eklenen. Peki ne anlama gelir, nedir bu http; ne işe yarar biliyor musunuz?  Tabi ki bir kısaltma; Hyper Text Transfer Protocol yani Hiper (Köprü) Metin Transfer Protokolü’dür.  Resim, ses, metin, video ve diğer multimedya dosyaları gibi internette gördüğünüz sayfaları oluşturan öğelerin, web üzerinden aktarabilmeniz için şart olan kuralların bütünüdür. Yani dijital dünyanın bir nevi anayasasıdır.

Aslında her kullanıcı farkında olmadan web tarayıcısını açtığı anda otomatik olarak http’yi kullanmaktadır. TCP/IP dediğimiz ve internetin temeli olan protokol takımını üzerinde çalışan bir uygulama protokolü olarak da tanımlayabileceğimiz http herhangi bir tarayıcı üzerinde arama yaptığınız anda otomatik olarak kullanırsınız.

Dijital dünyayla gerçek dünyanın birbirine karıştığı şu günlerde; herkesin diline dolanan, web sitelerinin varlığı ve özellikle görünürlüğü açısından çok önemli olan meşhur SEO kavramı var ya işte o SEO denetimi sırasında, yani web sitelerinin görünür olup olmayacağınıza karar verildiği sırada en önemli değerlendirme kriterlerinden biri de site içinde hangi http kodlarının kullanılacağını belirlemektir. Çünkü SEO denetim sırasında bu kodlar site yapısı ve içeriği hakkında bilgiler vermektedir. 

Herhangi bir arama moturunda bir web adresini arattığınızda tarayıcı o adresteki sitenin yazılım dosyalarını sunucudan ister. Sunucu da bu isteğe cevap verebilmek için http durum kodlarını kullanır. Tabi bir site içindeki bir çok ve pek çok farklı türde http kodu olması oluşmasına sebep oluşabilir. Bu nedenle genelde site yazılımlarında kodlama işlemi belli bir sistem üzerinden ilerler. 

Ancak bu kodlar karmaşık hale gelebilir. Sonuçta bir sürü sayfa işin içinde. Hatta oluşum sırasında diğer görevler tamamlanmadan önce çözülmesi gereken bir sorun halini bile alabilir. Bu yüzden durum kodları da belirli bir sistem;

  • Bilgilendirici durum kodları 1xx
  • Başarı kodları 2xx
  • Yönlendirme kodları 3xx
  • İstemci hata kodları 4xx
  • Sunucu hatası kodları 5xx

üzerinden ilerler. http kodlarının anlamları ve faydaları’da bir başka bloğun konusu olsun. Görüşmek üzere.  

Kategoriler




Author
Ceyhun YeşilyurtCopywriter
Makalemizi Paylaşabilirsiniz